Uitslagen
Erekruisschieten 2013

Zaterdag 26 oktober werd, na de ledenvergadering, met de luchtbuks geschoten om het erekruis. 15 Leden schoten mee, 10 heren en 5 dames. Dat het schieten met een luchtbuks best wel moeilijk is, viel al snel te merken. De eerste 4 schoten op grote punten ging nog net, hier waren niet veel afvallers in, maar toen werd er overgegaan op kleine punten en de een na de ander viel af. Na 8 schoten zaten nog maar 4 leden in de strijd, 2 dames en 2 heren. Na een misser moest er dus ook gewoon worden doorgeschoten, want niemand kon voorspellen wat de volgende schutter er van zou maken…… Na 12 schoten helaas nog maar 2 schutters over, 1 dame en 1 heer! Maar in de volgende ronde was het al snel bekeken, de winnaar was bekend, een zeer verrassende uitslag:
Erekruis bij de heren: Mart Scheenen
Erekruis bij de dames: Annette Tullemans
Algeheel kampioen: Annette Tullemans!
(Zij wist als enige 16 punten af te schieten.) Nadat bekend was wie er had gewonnen werden al snel de medailles uitgereikt en kon er nog even gezellig worden na gepraat onder het genot van een hapje en een drankje.


365e schuttersfeest St. Lucie Nederweert-Eind

Na het OLS was dit weer ons eerste schuttersfeest, deze keer bij St.Lucia, Nederweert-Eind. Na (gelukkig) veel mooi weer, viel het deze zondag echt tegen. ’s Morgens rond half 11 al flink wat regen, buienradar gaf tot 13.00 uur nog steeds buien aan, wat zou dit verder op de dag nog gaan worden. Paraplu’s en regenjassen gingen mee, evenals truien en vesten voor het geval het fris zou worden. Tegen de tijd dat de opening begon regende het nog behoorlijk en het was dan ook druk in de tent. Langzaam aan leek het of het iets lichter werd buiten, maar toch regende het nog steeds. De verenigingen gingen zich opstellen voor de optocht en de uniformen bleken niet erg waterdicht te zijn. Met nummer 21 liepen wij redelijk achteraan in de optocht en hadden wij geluk. Net vertrokken van de opstelplaats werd het al droger en probeerde het zonnetje al wat door te komen, het werd zelf redelijk warm….en ja, de paraplu’s naast de kant werden ingeklapt en het publiek kon fijn genieten van de rest van de optocht. Onze leden van het korps moesten helaas nog een hele poos in de redelijk natte uniformen blijven rondlopen omdat ze nog op moesten met de marswedstrijd. Daarna snel omkleden en op naar het schieten. Voor verschillende leden werd het deze keer een spannende strijd, zouden ze deel kunnen nemen aan het Persoonlijk Kampioenschap van EMM en zouden ze hun 100% kunnen behouden? Voor het 1e 6-tal was het schieten helaas zo gedaan, alle “bölkes” werden geraakt, maar helaas zat er een dwarsligger tussen die niet wilde vallen en geknakt boven aan de lat bleef hangen, dus geen kavelen deze keer voor dit 6-tal.

Uiteindelijk bleek dit een mijlpaal in de geschiedenis te zijn: alle overige 6-tallen moesten dus WEL kavelen, alleen ons 1e 6-tal was al klaar! Gelukkig scheen de zon ondertussen en was het ontspannen buiten wachten tot er verder kon worden gekaveld. Uiteindelijk zijn er deze dag toch verschillende prijzen door de 6-tallen binnen gehaald.
Optocht:Bordjesdrager158,6 punten7e plaats
Mooiste geheel164 punten 2e plaats
Vaandeldrager161,6 punten5e plaats
Commandant62 puntengedeelde 3e plaats
Beste Defilé95 punten3e plaats
Beste Houding168,2 punten 2 e plaats

Tereinwedstrijden:Marswedstrijden168,9 punten 3e plaats
Tamboer−maître148 punten 10e plaats

Schieten:1e zestal35 punten
2e zestal36 punten1eplaats
3e zestal35 punten7eplaats
4e zestal34 punten5eplaats
5e zestal33 punten7eplaats
6e zestal (koningsteam)30 punten10eplaatsOLS St. Atonius Stramproy

Zondag 7 juli heeft de schutterij deelgenomen aan het OLS 2013 te Stramproy. Het weer was goed, iedereen had er zin in, dus vol goede moed werd er ’s morgens vertrokken. Aangezien we bij de opening aanwezig moesten zijn, werd er afgesproken om bij de materiaalwagen te verzamelen, vandaar uit zijn we marcherend en muziek makend richting openingsterrein gelopen, waar we nog even in de schaduw hebben staan wachten tot de opening ging beginnen. Voorop een standaard-ruiter, met als gevolg paardenkeutels op de grond waardoor iedereen ook nog op moest letten waar hij/zij liep. Tijdens het officiële gedeelte, in de (nu al) brandende zon, werd het sommige schutters te veel en werden onwel. Gelukkig hadden wij een goede achterban die deze uitvallers op ving en verzorgden. Blij dat de opening was afgelopen werd er ook weer gezamenlijk terug gemarcheerd naar de materiaalwagen waar iedereen even rustig ging zitten en genieten tot we ons klaar moesten maken voor de optocht. Helaas kwamen enkele leden niet op de afgesproken tijd opdagen en ontstond er een beetje onrust bij de rest van de vereniging, maar echt op het allerlaatste moment waren we toch compleet en kon er worden vertrokken. Met behoorlijk veel publiek langs de kant was het een mooie optocht om te lopen, al hebben we verschillende keren stil gestaan. Ook onze jonge bordjesdrager heeft het ondanks haar verhitte gezichtje goed volgehouden en heeft veel applaus van de toeschouwers gekregen. Op het einde van de optocht werd er natuurlijk gretig gebruik gemaakt van het aangeboden water! En toen was het wachten tot het schieten ging beginnen, de schutters namen nog even extra rust en probeerden zich voor te bereiden op wat ging komen. Velen hadden zich onder boom verzameld en zaten vol spanning te wachten op wat het 6-tal zou gaan maken…… Al heel snel kwamen de eerste afvallers op het grote bord te staan, hoorde je het gefluister van degenen die L1 aan hadden staan, die ligt er al uit, en oh, alweer een afvaller. Het was dan ook moeilijk schieten, een strak blauwe hemel en de zon die “ongelukkig” op de bomen scheen. En toen ging het voor Swartbroek mis…… een misser al bij de 1e 18 schoten, helaas, ook wij lagen eruit. Er werd nog wat na gepraat onder de boom, even wat gebaald door onze ongelukkige schutter en de rest van het 6-tal, maar toen ging het knopje toch maar om. Lekker genieten van de rest van de dag, nu had iedereen de kans. Al met al was het een zeer geslaagd OLS 2013.


364e schuttersfeest St. Severinus Grathem

Met optocht nummer 1 werden we ook hier al op tijd verwacht om deel te nemen aan de opening. Gelukkig was het niet echt warm en was dit voor iedereen goed vol te houden. Na het officiële gedeelte volgde de optocht, de fanfare voorop en daarna dus wij. Voor onze bordjesdrager was het deze keer moeilijk lopen omdat de fanfare flink door liep en op een gegeven moment uit het zicht was waardoor zij niet meer wist welke kant er op gegaan moest worden. Gelukkig kon onze tambour maitre haar de goede kant uit sturen en kwam iedereen weer netjes op het terrein terug. Zoals gewoonlijk volgde hierna ook weer de marswedstrijd, maar omdat het behoorlijk waaide ging het geluid van de fluitjes verloren, jammer maar helaas! En dan rond de klok van 4, het schieten. Samen met het “koningsteam” namen we met 5 6-tallen en 1 3-tal deel hieraan en dit met (weer) wisselende resultaten.
Optocht:Bordjesdrager156 punten2e plaats
Mooiste geheel163 punten 7e plaats
Vaandeldrager1496e plaats
Commandant69,83e plaats
Beste Defilé99 punten 3 e plaats
Beste Houding156 punten 2 e plaats

Tereinwedstrijden:Marswedstrijden159,3 punten 5e plaats
Tamboer−maître142 punten 11e plaats

Schieten:1e zestal36 puntengedeelde 4eplaats
2e zestal36 puntengedeelde 2eplaats
3e zestal34 punten
4e zestal32 punten
5e zestal (koningsteam) 33 punten
3 tal 18 punten3eplaats363e schuttersfeest St. Paulus Roggel

Zondag 9 juni werd er om 12.15 uur vanuit het schutterslokaal vertrokken naar Roggel voor het 2e schuttersfeest van dit seizoen. Na de kou van vorige keer was het weer deze keer behoorlijk aangenaam, het waaide wel behoorlijk maar de zon liet zich van de goede kant zien en dus was (bijna) iedereen tevreden. Langs de optochtroute stond behoorlijk wat publiek zodat het voor de schutterijen fijn lopen was. Na de optocht kon het korps al weer vrij snel aantreden voor de marswedstrijd, waaraan deze keer ook onze 2 jongste “trommelaars” deelnamen. Door de wind waaide helaas het geluid van de fluitjes weg, maar ondanks dit probleem waren de resultaten vrij goed. Deze keer werden er door 5 6-tallen en een 3-tal (dorpskoning en aanhang) geschoten. Helaas hebben de schutters van het 1e, 2e en 3e 6-tal de gemeentebeker weer niet naar Swartbroek weten te halen, maar dit mocht de pret niet drukken. Vol goede moed bleven de schutters hun best doen en probeerden zo toch nog iets aan prijzen binnen te halen, wat helaas niet voor alle 6-tallen was weg gelegd.
Optocht:Bordjesdrager165 punten1e plaats
Mooiste geheel141 punten 10e plaats
Vaandeldrager14310e plaats
Commandant61gedeelde 9e plaats
Beste Defilé91 punten 9 e plaats
Beste Houding161 punten 7 e plaats

Tereinwedstrijden:Marswedstrijden164,5 punten 4e plaats
Tamboer−maître142 punten gedeelde 11e plaats

Schieten:1e zestal35 punten
2e zestal36 punten3eplaats
3e zestal32 punten
4e zestal33 punten
5e zestal33 punten9eplaats
3 tal (dorpskoning) 16 punten5eplaats362e schuttersfeest St. Nicolaas Meijel

Zondag 26 mei heeft de schutterij deelgenomen aan het schuttersfeest van St. Nicolaas, Meijel. Het 1e schuttersfeest van dit seizoen begon helaas onder vrij slechte weersomstandigheden, kou, wind en regen! Gelukkig was het tijdens de optocht nog droog en was het een mooie optochtroute. Onze bordjesdrager en het koningspaar konden dan ook regelmatig een applaus in ontvangst nemen. Ook de marswedstrijd van het korps ging goed en toen was het alweer tijd voor het schieten. Het EMM had deze keer voor een “andere” opzet gekozen, i.p.v. 2 rondes op grote blokjes moesten alle 6-tallen en 3-tallen nu 2 rondes op grote en 1 ronde op kleintjes schieten, daarna werd bekend gemaakt wie door was. Ons “dorpskoning-team”, dit keer een 3-tal, deed ook mee en met goed resultaat! Zij zijn zelfs in de prijzen gevallen, een complimentje is dan ook dik verdiend. De overige 6-tallen van Swartbroek hebben met wisselende resultaten geschoten, Alleen het 1e en het 2e 6-tal mochten nog doorkavelen, het 3e/4e en 5e waren na deze rondes helaas al klaar. Al met al toch nog een redelijk eindresultaat voor de vereniging.
Optocht:Bordjesdrager147 punten10e plaats
Mooiste geheel151 punten gedeelde 10e plaats
Vaandeldrager14311e plaats
Commandant60gedeelde 6e plaats
Beste Defilé86 punten 9 e plaats
Beste Houding153 punten 8 e plaats

Tereinwedstrijden:Marswedstrijden167,4 punten 1e plaats
Tamboer−maître134 punten gedeelde 6e plaats

Schieten:1e zestal36 punten gedeelde 1eplaats
2e zestal36 punten7eplaats
3e zestal34 punten
4e zestal33 punten
5e zestal34 punten8eplaats
3 tal (dorpskoning) 17 punten2eplaatsKampioenschap der beide Limburgen op 28 en 29 april 2013

Op Zaterdag 28 april vertrokken we met 9 personen naar Wessem om deel te nemen aan het Kampioenschap der beide Limburgen. Helaas zat het weer ons niet heel erg mee, het waaide flink waardoor het soms nog best koud was. De regenjassen en het thermo-ondergoed kwamen dan ook goed van pas, maar er werd vol goede moed begonnen. De race ging deze keer echter minder snel dan normaal, het schieten werd regelmatig stil gelegd omdat er een boer door het schootsveld heen reed. Omdat hij door omstandigheden zijn land niet op tijd bemest had gekregen, moest dit vandaag nog gebeuren. In overleg met de organiserende vereniging waren hier goede afspraken voor gemaakt en werd er goed opgelet of de boer in of uit het schootsveld was. Zo werd er dus een groot gedeelte van de dag geschoten, maar dit mocht de pret niet drukken.In de eerste ronde GEEN afvallers, dus op naar de volgende. Helaas viel tijdens het schieten op de “dikke” punten toch al de eerste afvaller voor Swartbroek. Om half 2 werd er even gepauzeerd en ging men over op de kleine punten (1x1) en moest het schieten tussendoor nog steeds worden stil gelegd totdat eindelijk rond half 4 bekend werd dat de boer klaar was. Het schieten kon toen lekker door blijven gaan. Helaas voor Swartbroek vielen er toch weer enkele schutters af en bij het stoppen van de wedstrijd om ong. 19.00 uur zaten er nog 2 schutters in de strijd. Zij konden op zondag terug naar Wessem om te kavelen. Op deze zondag begonnen Erwin Laveaux en Mart Scheenen vol vertrouwen aan de kavelrondes, maar helaas viel Erwin na 7 schoten af en bleef alleen Mart nog door gaan. Na 407 (!) schoten miste ook hij, maar had daarmee wel een 10e plaats weten te behalen. De uiteindelijke winnaar van dit kampioenschap was Vital Weetjens (Stokkem).