Historie

Historie Fluit- en Tamboerkorps

Toen de schutterij werd opgericht in 1953 ging één van de oprichters extra ploegendiensten draaien om de schutterij in staat te stellen enkele trommels te kunnen kopen en zodoende een trommelkorps te kunnen realiseren. De trommels kwamen, het korps volgde. Het trommelkorps werd geleid door een leraar uit Ell, die het trommelspel op stoktekens instrueerde. Na 5 jaar, in 1958, nam de toenmalige koster het initiatief tot het oprichten van een fluitkorps en zo startte het huidige Fluit- en Tamboerskorps. De eerste fluiten die het korps ter beschikking had waren vervaadigd uit bakeliet. Het gebeurde wel eens dat er een fluit viel en dan moesten de stukken weer aan elkaar gelijmd worden. Het eerste uniform bestond uit een witte broek of rok, een witte blouse en een witte muts. In het begin vonden de repetities plaats in het huis van de koster. Later werd er uitgeweken naar café-zaal Peetrs, wat lange tijd het repetitielokaal vormde. Het tweede uniform kwam in 1962 en bestond uit een witte broek of rok, een witte blouse met een blauwe cape en blauwe petten. Het Fluit-en Tamboerskorps nam deel aan tal van festivals en concoursen en behaalde leuke resultaten. Bijvoorbeeld op een bondsconcours te Kessel op 30 augustus 1964 behaalde het korps een gemiddelde van meer dan 9 punten per rubriek. Omstreeks 1960 begon er een jeugdige Tamboer Maître, Piet Cardinaal, die 10 jaar later ook de nieuwe instructeur werd. In 1975 was de tijd aangebroken om wederom nieuwe uniformen aan te schaffen. Het korps was in die tijd gegroeid tot ongeveer 25 leden en er werd gekozen voor een rood uniform, dat wil zeggen een zwarte broek met rode bies, een rode jas een zwarte kolbak. Vanaf die tijd is het fluit-en tamboerskorps als zodanig goed herkenbaar in hun zwart/rode uniform, want die uniformen zorgen voor een fleurige, vrolijke groep in de diverse optochten. Op 12 september 1982 op het bondsconcours te Baexem behaalde het fluit-en tamboerskorps een totaal van 306 punten in de 2e divisie, sectie E-A. Dit betekende een eerste prijs met promotie, waardoor zij konden meedoen aan de Limburgse Kampioenschappen. Deze vonden plaats in Heerlen op 28 november 1982. Hier behaalden zij wederom 306 punten in de 2e divisie, sectie E-A, en werden daarmee Limburgs Kampioen en ontvingen de witte wimpel. Een prachtig resultaat voor een korps dat zich voor de volle 100% had ingezet. Na het behalen van dit Limburgs Kampioenschap werd er besloten om deel te nemen aan de Nedelandse Kampioenschappen. Deze werden gehouden op 17 april 1983 te Wouw in Noord-Brabant. Het werd een spannende tijd met vele repetitie-avonden. Het harde zwoegen werd beloond. Het fluit- en tamboerskorps behaalde met 306 punten de landstitel in de 2e divisie, sectie E-A, en mocht zich hiermee Nederlands Kampioen noemen. Zij ontvingen hiervoor de blauwe wimpel.

Vele inwoners van Swartbroek stonden klaar om de kampioenen in te halen. Spandoeken, luidende kerkklokken, bloemen en juichende mensen toen de bus met het korps Swartbroek binnen kwam rijden. Een feest tot in de late uurtjes. Op 3 september 1983 vierde het fluit- en tamboerkorps hun 25 jarig jubileum met een grote receptie in de feesttent aan de Rectorijstraat. Op zondag 27 september 1987 nam het fluit- en tamboercoprs deel aan het bondsconcours te Montfort en behaalde een mooie eerste prijs met 288 punten in de 1e divisie, sectie E-A. In 1988 waren de meeste leden uit hun jasje gegroeid, de uniformen waren dermate versleten dat er nieuwe moesten worden aangeschaft. Weer werd gekozen voor zwart met rood, kleren die door de tijd tekenend waren geworden voor de schutterij. Op 27 september 1992, tijdens het bondsconcours te Helden-Panningen behaalde het fluit- en tamboerkorps een mooie eerste prijs met 298 punten in de 1e divisie, sectie E-A. Door de jaren heen is het niveau op muzikaal gebied steeds hoger geworden en daardoor werd het noodzakelijk dat de jeugdige leden, die zich wilden aansluiten bij het fluit- en tamboerkorps eerst een basisopleiding kregen. Deze basisopleiding werd mogelijk door plaatsing van een dependance te Swartbroek van de Streekmuziekschool te Weert in september 1991. Een muziekleraar van de Streekmuziekschool leidt de jeugd op tot volwaardige muzikanten, waarna zij kunnen toetreden tot het fluit- en tamboerkorps. De muziekschool op Swartbroek telde in 1993 13 leerlingen. In juni 1993 waren 4 leerlingen zover dat zij hun A-diploma konden behalen. Op 7 maart 1993 hebben 5 leden van het fluit- en tamboerkorps meegedaan aan de Solistenwedstrijden van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen en behaalden allemaal een eerste prijs, een mooi resultaat. Twee leden hiervan behaalden een eerste prijs met promotie en werden uitgenodigd voor de Limburgse Kampioenschappen welke gehouden werden op 25 april 1993 te Borgharen. Heleen Henke behaalde hier 103 punten en werd Limburgs Kampioen in de jeugddivisie, sectie E-A. De eerste Limburgse Kampioen van het fluit- en trommelkorps van de eerste 35 jaar! Ook de jaren hierna deden verschillende leden mee aan dit evenement, met steeds mooie resultaten. De laatste deelname van deze leden is geweest in 1999. Susan de Groot haalde toen bij de Limburgse Kampioenschappen een eerste prijs met 96 punten. Op 28 september 1997 deed het Fluit en Tamboerscorps van Swartbroek mee aan het bondsconcours in de sporthal van Nederweert. Hier behaalde ze een eerste prijs met 81,83 punten. Na een lange tijd instructeur te zijn van het Fluit- en Tamboercorps van schutterij st. Cornelius Swartbroek, trad Piet Cardinaal op 10 november 1997 af. Er werd opnieuw opzoek gegaan naar een instructeur/instructrice. In 1997 kwamen we door de resultaten van de beste defilé en beste houding in de B klasse terecht. Er moest opnieuw worden gestreden om weer in de A klasse terecht te kunnen komen.

Net voor het bondsconcours in 2002 stopte de toenmalige instructrice, Yvonne Camps, van het korps. Piet van Aarle heeft dit toen voor 5 jaar over genomen, en werd de instructeur van schutterij st. Cornelius Swartbroek.Hij gaf toen te kennen de schutterij te willen helpen als instructeur totdat er een nieuwe werd gevonden. Op het concours op zondag 29 september in Haanrade behaalde het korps met 78,5 punt een dikke tweede prijs. Hiermee bleven we helaas in de 2e divisie. In december 2003 was de tijd aangekomen dat na ruim 30 jaar 2 nieuwe tenortrommen kwamen en een overslagtrom. In april 2007 was het tijd om de oude uniformen te vervangen voor geheel nieuwe. Ook deze keer werd er voor de kleuren rood met geel gekozen. De broek werd dit keer voorzien van een gouden in plaats van een gele streep.Met deze nieuwe uniformen ging het fluit- en tamboerkorps op 16 september 2007 op bondsconcours. We haalde hier een fraaie 2e prijs, waarmee we in dezelfde klasse bleven. In oktober van dat jaar werd Ron Roemen de nieuwe instructeur van het korps. Waarna op 1 december 2009 Peter Hoeben begon als nieuwe en huidige instructeur. Maar niet alleen het uniform was vervanging toe, ook de fluiten zijn vervangen door nieuwe pijperfluiten in 2009. Op 28, 29 en 30 augustus 2009 deed de schutterij mee aan het Europees Schutterstreffen in Kinrooi. Dit was een mooi evenement. Vanuit verschillende landen deden er schutterijen mee, wat een verscheidenheid aan groepen gaf. Op zaterdag heeft Jos Scheenen als koning van Swartbroek meegedaan aan het Koningsschieten, waar in een sportieve strijd werd gestreden om de titel van Europese koning voor de komende jaren. Jos kwam hier helaas niet door de voorrondes heen. Op zondag heeft het korps meegedaan aan een optocht door het dorp en de marswedstrijden. Het korps behaalde hier een derde prijs.
In 2011 werd er door het bestuur van de bond EMM besloten om een schuttersdag te organiseren. Tijdens deze schuttersdag werden dan de prijzen van het afgelopen seizoen uitgedeeld en werden de jubilarissen gehuldigd. De eerste schuttersdag vond plaats in januari 2011 en is door schutterij st. Cornelius verzorgd in de nieuwe MFA van Swartbroek.

  • Terug naar Historie